Wat is

Wie zijn wij

Gribelaslysla is een nieuw theatergezelschap in Leeuwarden met oude bekenden. Theater maken is voor ons een lust en een noodzaak, waarin een onvermoeibaar streven naar diepere inzichten hand in hand gaat met humor, plezier en een prettige gestoordheid.

In het voorjaar van 2022 schudden we het sombere Corona-tijdperk van ons af met een Variété Matinee op vijf  vrolijke zondagmiddagen in Theater De Bres onder de naam: Het Tuinfeest.

Elke voorstelling begint met een aflevering van De Tuintjes, gespeeld door het gezelschap Gribelaslysla zelf. Hans Brans regisseert De Tuintjes. Na het feuilleton is er ruimte voor steeds andere gasten: theatermakers, dansers, dichters, performers, muzikanten, rappers, goochelaars, enzovoort. Dagregisseur Luuk Eisma monteert de losse acts tot een voorstelling, genaamd Het Tuinfeest.

Feuilleton De Tuintjes

Het absurdistisch feuilleton De Tuintjes werd al in de jaren ’90 geschreven door Hans van der Eems, destijds voor het Stadtheater. De afleveringen staan op zichzelf, maar hebben een gemeenschappelijk thema: Drie tuinlieden, bespiedt door een Markies en een geitje, leveren vanaf hun eigen lapje grond slag in de strijd om een zinvol bestaan.

Acteurs van De Tuintjes

In Variété Matinee spelen er 4 verschillende personages

Billy Kaaiman

Een morsig, maar rechtdoorzee mannetje met een klein hartje en een tikkeltje achterbaks misschien. (gespeeld door Gonneke van Hoesen Korndorffer)

Arthur Den Dooper

Deze tuinier (gespeeld door Marjolijn Brouwer) bewerkt zijn tuin op puur ‘wetenschappelijke methode’. Hij is dan ook een gewichtig personage, dat behoorlijk zeker is van zijn zaak

Luciano Platt

Een tuinman (gespeeld door Peter Toen) met filosofische inslag. Wel een beetje een onzekere luchtfietser en een tikkeltje naïef.

De Markies

De Markies ( Frits van der Meer) is een afstandelijk type, tamelijk achterdochtig ook. Hij houdt de boel graag op afstand in de gaten.

De Tuintjes Afleveringen

1. De Bladmuis

Over een onzichtbare vogelverschrikker, Billy die met zijn geit Sammy praat, Arthur beschuldigt Sammy van het aanvreten van zijn kool, maar dat moet de bladmuis zijn geweest.

2. De Wandelende Tak

Luciano is zijn wandelende tak Quasimodo kwijt. Arthur voorspelt regen. Billy ondekt een pijp in Sammy’s achterste. De markies heeft een Chinese schapenherder en een katoenschaap.

3. De Vervanger

Billy wordt naar een kartonnendoos verbannen en er komt een vervanger. Deze blijkt een tiran die geen tegenspraak duldt en de andere twee voor hem laat werken. Arthur en Lucianno zien met lede ogen toe hoe Billy sommelier is geworden bij de markies.

4. Bruce den Dooper

Den Dooper heeft in brieven aan zijn neef opgeschept dat hij grootgrondbezitter is. Als zijn neef Bruce uit Australië komt moeten Billy en Luciano zich voordoen als opzichters/pachters. Voor Den Dooper valt het bedrog niet langer vol te houden. Dan komt Bruce op noodlottige wijze aan zijn einde.

5. Eenzaamheid

Terwijl Billy Kaaiman met zijn geitje Sammy naar een instuifdag is van de “Vereniging voor Eenzame Tuinlieden met een passie voor bier en geitjes’, probeert Arthur den Dooper een date te vinden via een prospectus met “duizenden vrouwen met een wetenschappelijke neiging die op zoek zijn naar mannen van gelijke geest”. Intussen houdt Luciano Platt zich bezig met het dirigeren van zijn Rabarbershopkoor. Dan maakt Griselda Oppenheimer haar entree.