26 november

Eddie Mulder

Eddie’s muzikaliteit is aangboren en hij is feitelijk opgegroeid met een gitaar in zijn handen; vanaf zijn 6e speelt hij klassiek en op 13 jarige leeftijd kwam de popmuziek zijn repertoire binnen em speelde hij ook in bands. In de jaren 80 begon hij als professioneel gitarist in bands te spelen. Sessiewerk in studio’s, optreden in dancings en op feesten, maar ook in een grote show in Duitsland speelde hij tot eind jaren ’90. Er kwamen veel muziekstijlen langs; symfonische en progressieve rock, jazz, new age, Ierse Folk om maar wat te noemen. Daarnaast geeft hij inmiddels ook gitaarles en treedt op als solist of met zijn duo Two Faces. We zijn bijzonder vereerd dat Eddie in ons programma komt optreden! Meer info op https://eddiemulder.nl/

I Fratelli Altobelli

De eeneiige tweelingbroers Luigi en Paolo Altobelli zijn geboren in een arm gezin in achterbuurten van Napels. Zij hebben zich over de rug van meer getalenteerde act’s omhoog geworsteld in de wereld van de performance-kunsten. Wij van Gribelaslysla zijn opgetogen dat zij voor ons hun wereldtoernee willen onderbreken voor een optreden in ons Variété Matinee.

Nelle Raaphorst

Nelle is medeoprichtster van de vertelkring Vertellers in Friesland. Ze heeft op latere
leeftijd het vertellen ontdekt en heeft zich er volledig in gestort. Meerdere cursussen,
collegiaal overleg en vooral heel veel oefenen hebben ervoor gezorgd dat ze nu met veel
plezier allerlei soorten verhalen op allerlei soorten plekken verteld. Ze is Pierke, de
plasticjutter op het vlot van de Sterke Yerke, ze vertelt in het Gevangenismuseum in
Veenhuizen over de weeskinderen en de bedelaars die daar gewoond hebben, ze laat de dames van Vrouwen Van Nu huiveren en lachen en op Wereldverteldag is ze met haar collega’s te vinden op de basisscholen overal in Friesland, om verhalen te vertellen.

Remko's Speelkwartiertje presenteert:
Martijn van LImbeek

Martijn is op zijn 9e begonnen met klassieke pianoles tot zijn 13e, toen hij zichzelf gitaar leerde spelen. Hij heeft vervolgens in een aantal rockbandjes gespeeld. Belangrijk keerpunt was de uitnodiging van zijn broer Marcel (producent van Tori Amos) om stukjes tour van Tori in Europa en de VS mee te reizen. De voorliefde voor piano was toen snel weer in ere hersteld. In Den Haag is Martijn vervolgens op het Koninklijk Conservatorium terecht gekomen waar hij schoolmuziek is gaan studeren, met bijvak jazz piano. Na wat omzwervingen is hij in mei 2023 afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium.
Martijn werkt daarnaast regelmatig als verpleegkundige; een grote inspiratiebron voor zijn muziek.
In Remko’s Speelkwartiertje treedt hij op als solist. We kijken ernaar uit!

22 oktober

DUO ZONDER SLAGROOM

Suzanne Vastenburg (accordeon en zang) en Hanke Dekker (viool en zang) traden vorig jaar al een keer op in een variété Matinee voorstelling van ons. Ze hebben elkaar drie jaar geleden leren kennen bij het spelen in een cabaretvoorstelling waarbij ook veel liedjes werden gemaakt. Ze besloten samen verder te gaan. Het creatieve proces bij het schrijven van de liedjes vinden ze net zo inspirerend als het werken aan hun performance. Inmiddels hebben ze een flink repertoire opgebouwd en brengen ze de 22e weer enkele nieuwe liedjes ten gehore met thema’s die herkenbaar zullen zijn voor iedereen die weleens worstelt met grote en kleine levensvragen.

VERHALENVERTELLER JOHN EBINK

Na zijn carrière als manager in de gezondheidszorg, waar hij ook dikwijls gebruik maakte van verhalen, heeft John zich aangesloten bij de Friese vertelkring en vertelt hij zijn verhalen aan jong en oud (en alles daartussenin). Zelf verhalen maken of kinderboeken omvormen tot verhalen doet hij graag. Daarnaast is hij educatief medewerker bij het Fries Scheepvaart Museum waar hij als zwerver, Woeste Willem, de walvisvaarder of Pake (van Pake Syn Skutsje) zijn verhalen vertelt.

Aggenes

Aggenes maakt als ervaren bejaardeninfluencer (inmiddels alweer zo’n 6 volgers), furrore in de wereld van de influencers. Aggenes pakt altijd actuele onderwerpen aan; of het nu over Fasion gaat, Positieve Energie of TED-talk, zij geeft de kijker de allerbeste uitleg, weetjes en tips. Op 22 oktober geeft zij de toeschouwers een kijkje in Aggenes’ Beauty World, met een heuse live-tutorial! Aggenes wordt gespeeld door Gonneke van Hoesen Korndorffer. De inspiratie komt als altijd van de Insta-influencers en Youtube-coaches. Dank daarvoor!

JDOF

De JDOF is een vierjarige vooropleiding dans en biedt een gevarieerd programma waarin leerlingen hun dansvaardigheden ontwikkelen door middel van lessen, projecten en optredens https://www.jdof.nl In TIJD treden 5 dansers van de JDOF voor het voetlicht met eigen werk. In 6 weken tijd hebben ze deze choreografieën gemaakt, van eerste concept, het creëren van bewegingen tot aan het lichtplan. Alles hebben ze zelf gedaan. Ze zijn hierbij gecoacht door een professionele dansmaker (Catarina Ribeiro). We zijn er trots op dat 5 jonge talenten hun werk in onze voorstelling komen laten zien! Titels van de stukken en de dansers / makers: 1. Door de tijd – Marije en Mirte 2. Vergeven maar niet vergeten – Janne, Nikita en Jasmijn

Remko's Speelkwartiertje presenteert:
Kevin Stuurhaan

Ik ben Kevin Stuurhaan, een rasechte Leeuwarder met 50% Scottish blood. Zingen is al mijn hele leven mijn passie en wat ben ik dankbaar voor alle leuke dingen die ik hierin heb mogen doen. Van huiskamerconerten tot mooie voorprogramma’s, Frisian proms in het WTC, Sneekweek en wat al niet meer! Te veel om op te noemen en ik ben er nog niet klaar! Op 22 oktober weer eens mooie liedjes spelen met Remko Hoitsma waar ik al een tijdje mee terug ga in muzikale samenwerkingen. Superleuk en we maken er iets moois van.

24 september

De Meisjes olv Marlien Seinstra

De Meisjes olv Marlien Seinstra Dansgroep De meisjes onder leiding van Marlien Seinstra bestaat al meer dan 10 jaar. De choreografie die de groep in onze Variété Matinee voorstelling danst heet Dromen. Wat gebeurt er allemaal tijdens de nacht als je slaapt in je hoofd? Je komt in totaal andere werelden terecht, die soms erg echt lijken. Dromen kunnen voorspellend zijn, angstig, grappig of vredig. De meisjes nemen je tijdens deze voorstelling mee in hun eigen droomwerelden.

Remko's Speelkwartiertje presenteert: Angelique en Nelleke

Remko Hoitsma nodigde Nelleke en Angelique uit, twee professionele zangeressen die onder zijn pianobegeleiding, een paar van hun meest gevoelige nummers gaan zingen. Nelleke en Angelique hebben elkaar muzikaal ontmoet en zijn onafscheidelijk gebleven. “De stemmen van beide zangeressen zijn prachtig; als hun stemmen bij elkaar komen hoor je iets magisch.” Wij zijn dan ook blij dat Nelleke en Angelique er bij zijn!

Hans Brans

Hans Brans werkte jaren als dramaturg in Friesland voor Keunstwurk. Daarnaast is hij freelance toneelschrijver en schrijft hij de laatste 3 afleveringen van het feuilleton Radio Gribelaslysla. Regisseren doet hij er voor zijn plezier bij, vooral bij Gribelaslysla. Hans treedt incidenteel op als performer of voordrachtkunstenaar en geeft in deze voorstelling acte de présence.

Watze van Dijk

Watze van Dijk Als schoolkind genoot hij al van de verhalen, die zijn jufs en meesters vertelden. Toen hij zelf voor de klas stond, werd hij zich bewust van het belang van verhalen vertellen. Samen op weg gaan in sprookjes, fabels, legenden, mythologieën, geschiedenis- en volksverhalen is een boeiend gebeuren. Verhalen kunnen zo belangrijk zijn voor de al gehele ontwikkeling van het kind. Na zijn pensionering heeft hij zich aangesloten bij het collectief “Vertellers in Friesland”. Hij vertelt nu met hart en ziel aan groepen van jong tot oud.

Marleen Addens

Marleen Addens woont sinds 2018 in Friesland. Daarvoor heeft zij bijna veertig jaar doorgebracht in Amsterdam en daar heeft ze in de loop der jaren meegewerkt aan verschillende theaterproducties, cursussen en workshops gevolgd en (vrijwilliger) baantjes gehad. Van alles wat, maar het hart keert altijd terug naar het theater. Eind jaren ‘90 begon ze met zingen en dat is zij blijven doen; in een koor, maar ook solo. Na het volgen van zanglessen heeft ze inmiddels twee keer meegedaan met het Nationale Ouderen Songfestival; vorig jaar stond ze in de halve finale. Marleen loopt zeker niet alle dagen te zingen, maar áls ze het doet, legt ze daar haar ziel en zaligheid in. Ze kan niet anders.

7 Mei

Mees van rijswijk

Mees is schrijver, muzikant en zacht-activist. In hun teksten kiest hij zijn woorden zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt al af. Daardoor kan hij maatschappelijke thema’s op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Met een korreltje zout voor onderweg neemt Mees je mee in hun wereld.

Karlijn Kerbof

Inmiddels dans ik 6 jaar en geniet ik er met volle teugen van! Ik ben Karlijn Kerbof, 21 jaar jong en in Juli 2022 afgestudeerd aan de Mbo dansopleiding. Ik assisteer danslessen, ben stagiair bij Jeugd Dansopleiding en train aan het Young Artist Program en bij Dance Explosion. Ik ben benieuwd wat de toekomst me zal brengen. Een ding is zeker. Ik zal blijven dansen.

I Fratelli Altobelli

Eccola i due fratelli!! Eindelijk zijn ze in Nederland! Eindelijk in De Bres in Leeuwarden! Na een jarenlange tournee langs de vele verkeersborden op het Europese wegennet, ontvangt Gribelaslysla de gebroeders Marco en Stefano Altobelli. Een primeur voor Nederland! Hun Europese onbekendheid is aan menigeen voorbijgegaan, maar de live-performances van de Altobelli’s zijn iedere rechtgeaarde kunstminnaar op het netvlies gegrift.

Willem Feijten

Vanuit zijn fantasie vertelde hij vroeger avontuurlijke reisverhalen aan zijn kinderen.
Tegenwoordig neemt hij volwassenen ‘mee op reis’ met o.m moraalsprookjes, historische verhalen en ( Keltische ) mythen en legenden.
Samen met zijn vrouw creëerde en runde hij decennia lang ‘Het kleine Paradijs’. Daar organiseerden zij jaarlijks vertel-events en genoten retraite-gasten van verhalen rond het kampvuur.
Hij volgde opeidingen aan de Vertelacademie, Nationale Vertelschool en de Podium Akademie Lier ( B).Vertellen doet hij op festivals, in theaters, op scholen en bij verenigingen.
Als ‘Pier de Plasticjutter’ is hij verhalenverteller op het vlot ‘de sterke Yerke’.
Zijn laatste voorstelling was samen met een harpensemble en danseressen in de “Notenkraker’, van Tsjaikovski.

REMKO'S SPEELKWARTIERTJE PRESENTEERT: HANS DE VRIES

Hans zette als jongetje de eerste schreden van zijn muzikale carrière op een trapharmonium in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden, vlak bij zijn geboortehuis. Op zijn 11e begon hij met drumlessen, maar uiteindelijk werd hij zanger en toetsenist. Bijna 20 jaar trad hij op in de noordelijke provincies in het duo La Danza. Daarna speelde hij in D-Frost (hardrock) en in Virus (top-100 band) en in Drugstore Cowboys (Herman Brood tribute) en verschillende andere bluesbands. Intussen bracht hij een album uit met eigen werk ‘Tassen Vol Geluk’. En anno nu speelt hij in het trio Split Second èn in de rock en blues band Randy & the Danglers èn treedt hij met Remko Hoitsma op in ons Variété matinee!

Salonduo Fris en Fruitig

Andries Kobus heeft al een veelzijdige artistieke carrière achter zich, waarin hij onder meer optrad als jazzdanser en docent jazzdance was. Hij was Nederlands eerste ‘lithurgisch’ danser. Hij trad jarenlang op als zanger en danser met een quartet en een trio, op toernee in binnen- en buitenland. Hij zong met een salonorkest, en Baukje Wytsma schreef een serie liedjes speciaal voor hem, waaronder een aantal voor het LIET-festival. Andries schreef ook nog collums voor Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant en was jarenlang part-time pastor.
Gonneke van Hoesen Korndorffer was oprichter en artistiek leider van en zangeres bij het roemruchte Top Secreet. Daarnaast acteerde zij in diverse toneelproducties van Spoonk en vormde zij een duo met acteur Thijs Meester. Bij Gribelaslysla is ze naast vaste actrice ook mede-organisator.
Andries en Gonneke vormen nu Salonduo Fris en Fruitig; ze brengen kleinkunstliedjes met een eigen twist.

5 Maart

Remko's Speelkwartiertje 
Remko presenteert: zijn zussen NYNKE EN JILDOU HOITSMA

Sinds haar afstuderen aan het Conservatorium te Groningen is Nynke fulltime werkzaam als musicus en docent. Zij heeft zich in haar carrière zeer breed ontwikkeld en niet uitsluitend als vocalist, ook als arrangeur en koordirigent. Haar voorliefde voor meerstemmigheid is niet alleen voor anderen bedoeld, in haar arrangementen. Ze geeft een aanzienlijk deel van haar muzikale uitvoeringspraktijk prachtig vorm als vocalist bij Treats, een vocal jazz formatie uit Groningen. Nynke kan bogen op langjarige en brede ervaring, onder meer opgedaan bij projecten met Toots Thielemans, Madeline Bell en Manuela Kemp. Ook zong zij enkele jaren bij het Pink Floyd Project.

Jildou zingt al vanaf haar tienerjaren, gewoon thuis met Nynke en Remko en op familiefeestjes en later ook in diverse popbandjes (Peptones, IC, Friday Night Gang). Vanaf 2014 is Jildou gaan zingen bij FJOUWER (popclassics) en vanaf 2019 ook bij HUDR (poprock). In coronatijd (2020) kon er niet gerepeteerd worden en in die tijd  ontdekte Jildou online muziekplatforms JAMKAZAM en JAMULUS. Intussen heeft zij daar met diverse internationale muzikanten muziek gemaakt en zelfs live jamsessies gehad in het buitenland.

Ella & Her Man

Ella de Jong is actrice en musicus. Ze speelt trompet en zingt in Big Band Friesland. Sinds 2012 speelt ze samen met Herman. Ze werden uitgeroepen als beste singer songwriters van Friesland.
Herman Woltman is docent en musicus. Hij geeft les aan de muziekschool It Toanhûs en De Speeldoos. Hij was jarenlang bandleider en componist van de groep Souldada.

Na het succes van Myn Skip over de geschiedenis van het skûtsje volgde de voorstelling Pianohuis over een relatie tussen ouder en kind. In 2023 maken Ella de Jong en Herman Woltman een nieuw muziekprogramma. Friese landschappen vermengd met muziek en poëzie. Verlangen naar de Waddenzee, dansende paarden en grazende koeien. Kunnen we vervuiling van onze aarde en klimaatverandering stoppen?

Tryntsje van der Wal

Tryntsje van der Wal, verhalenverteller

Tryntsje vertelt graag verhalen waarin het hoofdpersonage “speciaal” is of iets heel “bijzonders” meemaakt en waar de luisteraars veel plezier aan beleven. Verhalen die verrassen of ontroeren, voor jong of oud, die passen bij de gelegenheid en het publiek.
Als natuurgids van het IVN vertelt ze regelmatig natuur-en dierenverhalen bij natuuractiviteiten voor kinderen op de basisschool. Tryntsje vertelt de verhalen graag in haar “memmetaal“ Fries maar ook in het Nederlands.
Wij laten ons verrassen!

Emma Rusticus Danst!

Emma is stagair bij Gribelaslysla en acteert in ons feuilleton, ook in de rol van stagair. Haar danscarrière startte zij op haar 5e in een klein dansgroepje in Stiens. Met onderbrekingen danste zij ondermeer bij Dance Company 058 en in dancebattles bij Piter Jelles Ynsicht. Ze gaf lessen aan basisschool leerlingen en 50+-ers. Naast haar huidige opleiding ontbreekt het haar aan tijd om ook een dansopleiding te volgen. Dus danst ze nu elke dag thuis.
Emma trakteert ons in deze voorstelling op een solodans. Go Emma!

Erik de Boer

Erik de Boer, woordkunstenaar, performer, beeldend kunstenaar Hij komt op 5 Maart! 

Erik de Boer zal – al dan niet gedeeltelijk uit zijn hoofd – een aantal gedichten voordragen uit zijn dichtbundel ‘Een Waging Pogen.’ De voordrachten van hem zijn dadaïstisch absurdistisch te noemen. Zijn gedichten zijn soms al begonnen voor men het door heeft en zitten vol woord-, taal- en klankspelingen. Met zijn prikkelende performance en ontregelende teksten zet hij de toeschouwer op het verkeerde been en aan het nadenken. Van de eerdergenoemde dichtbundel heeft hij de gelijknamige voorstelling gemaakt, die in première ging op het Amsterdam Fringe Festival. Naast performer is hij ook beeldend kunstenaar. Wil je meer van hem zien, kijk dan op www.erikdeboerart.com

29 januari

Ingrid Halfhide verhalenverteller

Vertellen doe je met hart en ziel met het doel de ander te ontroeren, te amuseren, te motiveren en te inspireren.  Dat is altijd mijn passie geweest. Op de Vrije basisschool, maar ook in het reguliere voortgezet onderwijs, als schiedenisleerkracht kon ik mijn verhalen naar hartenlust kwijt. Verschillende korte verteltrainingen heb ik aan lerarenteams gegeven maar ook aan belangstellende oudergroepen binnen het onderwijs. Met veel plezier heb ik jaren gespeeld bij de Noordsterren (Theatersport). Sinds 2016 geef ik les op het Atelier voor Ouders in Assen. Inmiddels ben ik lid van ‘De Friese Vertelkring’: vertellersinfryslan.weebly.com

Angelique van Laarhoven

Angelique is de eerste gast in Remko’s speelkwartiertje.

Angelique van Laarhoven is een allround zangeres met een puur stemgeluid en uitstekende tekstbeleving. Ze heeft veel liefde voor haar publiek, wat ze uit door het contact dat ze maakt via de songs die ze voor u of met u zingt. Ze beheerst vele muziekstijlen, van stevige pop tot kleine gevoelige songs. Voor het Variété Matinee op zondag 29 januari zingt Angelique een paar gevoelige songs waarin ze haar publiek zal meenemen in de beleving van het lied. Remko Hoitsma zal haar begeleiden op de piano.

The Factory

The Factory biedt een danswerkplaats voor ieders persoonlijke (dans)ontwikkeling. De dansschool is sinds 2016 gevestigd in culturele broedplaats De Doas, waar The Factory samenwerken met verschillende disciplines en kunstvormen. Er wordt op verschillende niveaus en in dansstijlen les gegeven. Van kleuter tot volwassenen, beginner of gevorderd.

O.l.v. Froukje Zijlstra zal een van de moderne dansgroepen een gastoptreden verzorgen tijdens de voorstelling. Zij dansen een choreografie die speciaal gemaakt is voor het Variété Matinee.

Aggenes

Aggenes, die vorig seizoen al furore maakte als bejaarden-influencer heeft ook in deze voorstelling weer een hele nuttige en inspirerende tips en weetjes. Aggenes wordt gespeeld door Gonneke van Hoesen Korndorffer.