7 Mei

Mees van rijswijk

Mees is schrijver, muzikant en zacht-activist. In hun teksten kiest hij zijn woorden zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt al af. Daardoor kan hij maatschappelijke thema’s op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Met een korreltje zout voor onderweg neemt Mees je mee in hun wereld.

Karlijn Kerbof

Inmiddels dans ik 6 jaar en geniet ik er met volle teugen van! Ik ben Karlijn Kerbof, 21 jaar jong en in Juli 2022 afgestudeerd aan de Mbo dansopleiding. Ik assisteer danslessen, ben stagiair bij Jeugd Dansopleiding en train aan het Young Artist Program en bij Dance Explosion. Ik ben benieuwd wat de toekomst me zal brengen. Een ding is zeker. Ik zal blijven dansen.

I Fratelli Altobelli

Eccola i due fratelli!! Eindelijk zijn ze in Nederland! Eindelijk in De Bres in Leeuwarden! Na een jarenlange tournee langs de vele verkeersborden op het Europese wegennet, ontvangt Gribelaslysla de gebroeders Marco en Stefano Altobelli. Een primeur voor Nederland! Hun Europese onbekendheid is aan menigeen voorbijgegaan, maar de live-performances van de Altobelli’s zijn iedere rechtgeaarde kunstminnaar op het netvlies gegrift.

Willem Feijten

Vanuit zijn fantasie vertelde hij vroeger avontuurlijke reisverhalen aan zijn kinderen.
Tegenwoordig neemt hij volwassenen ‘mee op reis’ met o.m moraalsprookjes, historische verhalen en ( Keltische ) mythen en legenden.
Samen met zijn vrouw creëerde en runde hij decennia lang ‘Het kleine Paradijs’. Daar organiseerden zij jaarlijks vertel-events en genoten retraite-gasten van verhalen rond het kampvuur.
Hij volgde opeidingen aan de Vertelacademie, Nationale Vertelschool en de Podium Akademie Lier ( B).Vertellen doet hij op festivals, in theaters, op scholen en bij verenigingen.
Als ‘Pier de Plasticjutter’ is hij verhalenverteller op het vlot ‘de sterke Yerke’.
Zijn laatste voorstelling was samen met een harpensemble en danseressen in de “Notenkraker’, van Tsjaikovski.

REMKO'S SPEELKWARTIERTJE PRESENTEERT: HANS DE VRIES

Hans zette als jongetje de eerste schreden van zijn muzikale carrière op een trapharmonium in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden, vlak bij zijn geboortehuis. Op zijn 11e begon hij met drumlessen, maar uiteindelijk werd hij zanger en toetsenist. Bijna 20 jaar trad hij op in de noordelijke provincies in het duo La Danza. Daarna speelde hij in D-Frost (hardrock) en in Virus (top-100 band) en in Drugstore Cowboys (Herman Brood tribute) en verschillende andere bluesbands. Intussen bracht hij een album uit met eigen werk ‘Tassen Vol Geluk’. En anno nu speelt hij in het trio Split Second èn in de rock en blues band Randy & the Danglers èn treedt hij met Remko Hoitsma op in ons Variété matinee!

Salonduo Fris en Fruitig

Andries Kobus heeft al een veelzijdige artistieke carrière achter zich, waarin hij onder meer optrad als jazzdanser en docent jazzdance was. Hij was Nederlands eerste ‘lithurgisch’ danser. Hij trad jarenlang op als zanger en danser met een quartet en een trio, op toernee in binnen- en buitenland. Hij zong met een salonorkest, en Baukje Wytsma schreef een serie liedjes speciaal voor hem, waaronder een aantal voor het LIET-festival. Andries schreef ook nog collums voor Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant en was jarenlang part-time pastor.
Gonneke van Hoesen Korndorffer was oprichter en artistiek leider van en zangeres bij het roemruchte Top Secreet. Daarnaast acteerde zij in diverse toneelproducties van Spoonk en vormde zij een duo met acteur Thijs Meester. Bij Gribelaslysla is ze naast vaste actrice ook mede-organisator.
Andries en Gonneke vormen nu Salonduo Fris en Fruitig; ze brengen kleinkunstliedjes met een eigen twist.

5 Maart

Remko's Speelkwartiertje 
Remko presenteert: zijn zussen NYNKE EN JILDOU HOITSMA

Sinds haar afstuderen aan het Conservatorium te Groningen is Nynke fulltime werkzaam als musicus en docent. Zij heeft zich in haar carrière zeer breed ontwikkeld en niet uitsluitend als vocalist, ook als arrangeur en koordirigent. Haar voorliefde voor meerstemmigheid is niet alleen voor anderen bedoeld, in haar arrangementen. Ze geeft een aanzienlijk deel van haar muzikale uitvoeringspraktijk prachtig vorm als vocalist bij Treats, een vocal jazz formatie uit Groningen. Nynke kan bogen op langjarige en brede ervaring, onder meer opgedaan bij projecten met Toots Thielemans, Madeline Bell en Manuela Kemp. Ook zong zij enkele jaren bij het Pink Floyd Project.

Jildou zingt al vanaf haar tienerjaren, gewoon thuis met Nynke en Remko en op familiefeestjes en later ook in diverse popbandjes (Peptones, IC, Friday Night Gang). Vanaf 2014 is Jildou gaan zingen bij FJOUWER (popclassics) en vanaf 2019 ook bij HUDR (poprock). In coronatijd (2020) kon er niet gerepeteerd worden en in die tijd  ontdekte Jildou online muziekplatforms JAMKAZAM en JAMULUS. Intussen heeft zij daar met diverse internationale muzikanten muziek gemaakt en zelfs live jamsessies gehad in het buitenland.

Ella & Her Man

Ella de Jong is actrice en musicus. Ze speelt trompet en zingt in Big Band Friesland. Sinds 2012 speelt ze samen met Herman. Ze werden uitgeroepen als beste singer songwriters van Friesland.
Herman Woltman is docent en musicus. Hij geeft les aan de muziekschool It Toanhûs en De Speeldoos. Hij was jarenlang bandleider en componist van de groep Souldada.

Na het succes van Myn Skip over de geschiedenis van het skûtsje volgde de voorstelling Pianohuis over een relatie tussen ouder en kind. In 2023 maken Ella de Jong en Herman Woltman een nieuw muziekprogramma. Friese landschappen vermengd met muziek en poëzie. Verlangen naar de Waddenzee, dansende paarden en grazende koeien. Kunnen we vervuiling van onze aarde en klimaatverandering stoppen?

Tryntsje van der Wal

Tryntsje van der Wal, verhalenverteller

Tryntsje vertelt graag verhalen waarin het hoofdpersonage “speciaal” is of iets heel “bijzonders” meemaakt en waar de luisteraars veel plezier aan beleven. Verhalen die verrassen of ontroeren, voor jong of oud, die passen bij de gelegenheid en het publiek.
Als natuurgids van het IVN vertelt ze regelmatig natuur-en dierenverhalen bij natuuractiviteiten voor kinderen op de basisschool. Tryntsje vertelt de verhalen graag in haar “memmetaal“ Fries maar ook in het Nederlands.
Wij laten ons verrassen!

Emma Rusticus Danst!

Emma is stagair bij Gribelaslysla en acteert in ons feuilleton, ook in de rol van stagair. Haar danscarrière startte zij op haar 5e in een klein dansgroepje in Stiens. Met onderbrekingen danste zij ondermeer bij Dance Company 058 en in dancebattles bij Piter Jelles Ynsicht. Ze gaf lessen aan basisschool leerlingen en 50+-ers. Naast haar huidige opleiding ontbreekt het haar aan tijd om ook een dansopleiding te volgen. Dus danst ze nu elke dag thuis.
Emma trakteert ons in deze voorstelling op een solodans. Go Emma!

Erik de Boer

Erik de Boer, woordkunstenaar, performer, beeldend kunstenaar Hij komt op 5 Maart! 

Erik de Boer zal – al dan niet gedeeltelijk uit zijn hoofd – een aantal gedichten voordragen uit zijn dichtbundel ‘Een Waging Pogen.’ De voordrachten van hem zijn dadaïstisch absurdistisch te noemen. Zijn gedichten zijn soms al begonnen voor men het door heeft en zitten vol woord-, taal- en klankspelingen. Met zijn prikkelende performance en ontregelende teksten zet hij de toeschouwer op het verkeerde been en aan het nadenken. Van de eerdergenoemde dichtbundel heeft hij de gelijknamige voorstelling gemaakt, die in première ging op het Amsterdam Fringe Festival. Naast performer is hij ook beeldend kunstenaar. Wil je meer van hem zien, kijk dan op www.erikdeboerart.com

Elsbeth Klein Hulse

Gastspeler in het feuilleton: Elsbeth Klein Hulse

Na haar opleiding docent Theater aan de NHL is Elsbeth gaan werken als docent Theater, regisseur en trainingsactrice.
Op dit moment is ze alweer ruim 14 jaar werkzaam als docent binnen ROC Friese Poort. Naast het lesgeven blijft acteren haar eerste liefde en eigenlijk grootste passie.
“Het groepsproces, met elkaar analyseren, discussiëren en de chemie tussen spelers en publiek vind ik fantastisch!”
Afgelopen jaren heeft Elsbeth in grote en kleine theaterproducties mogen spelen van oa Theatergroep Broos (o.a. Huil mij een rivier, Waan, Depressie), eigen voorstellingen i.s.m Improvisatie werkplaats en in 2017 Iepenloft Snakkerburen.
Op 5 maart verschijnt Elsbeth in de rol van Anna Windorp, een carrièrebitch uit de mediawereld, die Hilversum uiteindelijk vaarwel heeft gezegd om zich aan te sluiten bij spirituele woongemeenschap ‘Bij de Bron’ in Leeuwarden.

29 januari

Ingrid Halfhide verhalenverteller

Vertellen doe je met hart en ziel met het doel de ander te ontroeren, te amuseren, te motiveren en te inspireren.  Dat is altijd mijn passie geweest. Op de Vrije basisschool, maar ook in het reguliere voortgezet onderwijs, als schiedenisleerkracht kon ik mijn verhalen naar hartenlust kwijt. Verschillende korte verteltrainingen heb ik aan lerarenteams gegeven maar ook aan belangstellende oudergroepen binnen het onderwijs. Met veel plezier heb ik jaren gespeeld bij de Noordsterren (Theatersport). Sinds 2016 geef ik les op het Atelier voor Ouders in Assen. Inmiddels ben ik lid van ‘De Friese Vertelkring’: vertellersinfryslan.weebly.com

Angelique van Laarhoven

Angelique is de eerste gast in Remko’s speelkwartiertje.

Angelique van Laarhoven is een allround zangeres met een puur stemgeluid en uitstekende tekstbeleving. Ze heeft veel liefde voor haar publiek, wat ze uit door het contact dat ze maakt via de songs die ze voor u of met u zingt. Ze beheerst vele muziekstijlen, van stevige pop tot kleine gevoelige songs. Voor het Variété Matinee op zondag 29 januari zingt Angelique een paar gevoelige songs waarin ze haar publiek zal meenemen in de beleving van het lied. Remko Hoitsma zal haar begeleiden op de piano.

The Factory

The Factory biedt een danswerkplaats voor ieders persoonlijke (dans)ontwikkeling. De dansschool is sinds 2016 gevestigd in culturele broedplaats De Doas, waar The Factory samenwerken met verschillende disciplines en kunstvormen. Er wordt op verschillende niveaus en in dansstijlen les gegeven. Van kleuter tot volwassenen, beginner of gevorderd.

O.l.v. Froukje Zijlstra zal een van de moderne dansgroepen een gastoptreden verzorgen tijdens de voorstelling. Zij dansen een choreografie die speciaal gemaakt is voor het Variété Matinee.

Aggenes

Aggenes, die vorig seizoen al furore maakte als bejaarden-influencer heeft ook in deze voorstelling weer een hele nuttige en inspirerende tips en weetjes. Aggenes wordt gespeeld door Gonneke van Hoesen Korndorffer.