Gasten Variété

Gribelaslysla biedt een open podium voor (jong) talent, dat zich in onze voorstellingen aan het toegestroomde publiek kan presenteren. Meedoen? Neem dan contact op voor meer informatie!

De gasten in 'Eenzaamheid'
26 juni 2022

De Jeugd Dansopleiding Friesland

De JDOF is er voor getalenteerde jonge dansers, die gek zijn van dansen en meer willen met dans. Tijdens de 4-jarige opleiding wordt lesgegeven in verschillende stijlen zoals moderne dans, ballet, hiphop, jazz en improvisatie. Dat alles onder begeleiding van ervaren dansdocenten en choreografen uit Friesland en ver daarbuiten. Kijk op www.jdof.nl voor meer informatie over de opleiding en alle andere activiteiten.
In de Variété Matinee voorstelling dansen de eerstejaars het stuk El Camino, gemaakt door docent Nusta Grotenhuis.
Dansers: Eline Faber, Marije Hofstra, Mirte de Ligt, Michelle Rieke, Jasmijn van der Weide.

Andries Kobus

Andries heeft een bijzondere carrièrelijn gevolgd. Als danser gaf hij les in jazzdance, hij is pastor, zanger en columnist om maar wat te noemen. Kort samengevat is hier sprake van een zeer veelzijdig man. In onze voorstelling treedt hij op als zanger. Hij zal een aantal Friese kleinkunstliederen ten gehore brengen van de dichteres Baukje Wytsma op muziek van Joop Verbeke, Clara Rullmann en Herman Woltman .
Voor deze gelegenheid wordt hij op piano begeleid door onze vaste Gribelaslysla-pianist Remko Hoitsma.

Nina Los

Hey hallo!! Mijn naam is Nina Los, ik ben 16 jaar oud en ik kom uit Leeuwarden. Ik ben student op D-Drive, Artiest Theater. Sinds kort speel ik gitaar; ik heb les, maar heb het ook mezelf zelf aangeleerd.
Ik ben toen ik in quarantaine zat begonnen met wat liedjes te schrijven op de gitaar, en mij leek het heel erg leuk om die voor een aantal mensen te spelen om te kijken naar hoe mensen erop reageren en wat ik zou kunnen verbeteren.
Mij lijkt het een hele toffe ervaring om mee te doen in het Variété Matinee en ik zie er heel erg naar uit jullie allemaal te zien op 26 juni 🤗 Liefs, Nina

Duo Zonder Slagroom

Suzanne Vastenburg en Hanke Dekker schrijven hun liedjes over alledaagse thema’s. Tijdens de Coronajaren hebben ze een repertoire opgebouwd, gecomponeerd, teksten geschreven en gerepeteerd. Na eindeloos schaven wordt het tijd om opnieuw samen het podium te betreden.

Duo zonder slagroom zingt over de onbeholpen pogingen van de wat oudere vrouw
om nog iets te maken van het leven. De slagroom is er na vele jaren wel af is, dus
hangen Suzanne en Hanke zelf de slingers dan maar op.

NU impro scenes

Anne Marije, Hester, Githe, Rudi & Jacob spelen zonder angst want er is niet een tekst, een loopje of een bepaalde uitdrukking die ze kunnen vergeten,: Ze gaan namelijk improviseren, al het spel ontstaat op het moment zelf, in het NU!
Aan de hand van pakkende situaties -die soms humoristisch, soms schrijnend, maar altijd vol van leven en herkenning- creëren de acteurs al spelend prachtige scenes. De situaties lijken zo uit het leven gegrepen……
Situaties & spelbegeleiding Karin Idzenga

De gasten in 'Bruce den Dooper'
29 mei 2022

Naomi Bellydance

Naomi is een internationale bellydancer, ze treedt op bij festivals, gala shows en andere events. Dansen is de grootste passie in haar leven. Naast optredens geeft Naomi danslessen in het noorden van Nederland en heeft ze haar eigen studio in Leeuwarden. Naomi geeft les in verschillende stijlen van de oriëntaalse dans en ze geeft ook FitnessDance workouts. Daarnaast doet ze “Bewegen met Senioren” als een soort van gymnastiek voor ouderen. Haar oudste leerling is ongeveer 100 jaar oud, amazing hè?!
In 2018 is Naomi gestart met het organiseren van het grootste bellydance evenement in het noorden van Nederland : Oriental Dreams! In de voorstelling zul je getuige zijn van Naomi’s energie, aanstekelijke glimlach en liefde voor de dans… You’re gonna love this!!

Henri Hendriksx

Henri Hendriksx is liedjesschrijver en tekstdichter die zichzelf begeleidt op piano. De (veelal onbereikbare, hopeloze, uitbundige of verloren) liefde is een dankbaar onderwerp voor zijn liedteksten. Elke overeenkomst met zijn eigen leven berust overigens op louter toeval. Vorig jaar kwam Henri’s tweede dichtbundel ‘Fiedeleversjes’ uit met daarin een verzameling korte gedichten met verrassende wendingen. Het kan zomaar zijn dat hij deze dag ook enkele van deze fidele versjes voor het voetlicht brengt. www.henrihendriksx.nl

Hindirk Hannema

Dichter ‘Zijne Merendeels Meesterlijke Majesteit’ Hindirk Hannema, ook wel afgekort tot Hindirk, zal voor ons een optreden verzorgen. Hindirk is aangesloten bij het platform voor woordkunst ‘Dichterbij Leeuwarden’.

Onlangs debuteerde Hindirk met de gedichtenbundel ‘Mijn moeder is nog maagd’. Het gelijknamige gedicht is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=x_oB_wIDaug.
In 2021 was hij finalist van het NK Poetry Slam.

“Alles wat Hindirk zegt is gebaseerd op waargebeurde gedachten. Toepassing van zijn woorden kunnen leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.”

Brigit Janssen en Jelmer van der wal

Brigit is zangeres, (trainings)actrice en theatermaker, Jelmer is muzikant en theatermaker. Samen hebben zij voor deze gelegenheid een kleine voorstelling gemaakt. Prof. Bauch (Jelmer) heeft een totaal nieuwe (muziek)theorie ontwikkeld die hij de afgelopen jaren in testopstellingen heeft kunnen scherpstellen (op achtereenvolgens rhodondendrons, rhesusapen, ter dood veroordeelden en depressieve psychiatrische patiënten).

Waar de resultaten bij de eerste groepen zeer wisselend uitvielen, bleek de theorie op depressieve patiënten een zeer positieve uitwerking te hebben. Het levende bewijs voor de werking neemt hij mee naar deze bijzondere middag. Patiënt JB007 gespeelt door Brigit) zal aan de hand van haar ervaringen u meenemen in haar muzikale helingsproces.

De gasten in 'De vervanger'
1 mei 2022

Kimberley Piek

Kimberley is een veelzijdig talent als actrice en zangeres. Daarnaast is ze theatermaker en coach, trainer, docent op het gebied van stem en theater.
Zij is als actrice o.a. in dienst bij WIG Producties. Als zangeres heeft ze in verscheidene bands en theaterproducties gezongen. In onze Variété Matinee voorstelling treedt zij op met onze huismuzikant Remko Hoitsma. Voor deze gelegenheid gaan zij een aantal luisterliedjes in een nieuw jasje steken.

De Meisjes - van Marlien Seinstra

Dansgezelschap De meisjes staat onder begeleiding van choreograaf Marlien Seinstra en is een ervaren modern dansgezelschap dat dansvoorstellingen en acts maakt die te zien zijn op verschillende festivals zoals het Fries Straatfestival, Greidhoek Festival en andere culturele evenementen. Zie voor meer info op: https://dansenmeer.nl/lessen/

Els Doekes

Zij is een bijzondere multi-instrumentaliste en was lange tijd werkzaam als muziekpedagoge. Els brengt veel van haar vakanties in Zweden en Noorwegen door, vaak om dansbegeleiding te spelen, maar zeker ook om zelf te dansen. In juni 2005 behaalde zij op haar fluiten “Zornmärket i brons”; in augustus 2008 bij de Uppdansning zilver en dit jaar geeft zij daar ook weer acte de présence. Els treedt ook regelmatig op in Duo NoordWest.

Aggenes

Deze sprankelende persoonlijkheid laat u kennismaken met de nieuwste trends op het gebied van mode, lifestyle en hobby’s. Geïnspireerd door de zelfbenoemde “coaches” en influencers in de social media, van wie haar teksten soms letterlijk zijn overgenomen, heeft Aggenes besloten om zich na haar burn-out marktconform te profileren als bejaardeninfluencer.
Aggenes wordt gespeeld door Gonneke van Hoesen korndorffer.

De gasten in 'De wandelende tak'
27 maart 2022

I DUE COGNATI

De twee zwagers Marcel Prins en Johan Siemensma maken graag samen muziek. Johan als muziek docent en kerkmusicus weet als geen ander hoe je iemand moet begeleiden. Samen halen ze het beste uit elkaar en proberen hun gevoel te delen met het publiek en te mee te nemen.

Dit doen ze met een breed toegankelijk repertoire voor viool en piano. Van licht klassieke muziek en romantische meesterwerkjes. Naast dit repertoire houden zij ook van wereldmuziek. een vrolijke Ierse reel of een meeslepende zigeunermelodie wordt afgewisseld met Jiddische klanken.

Karlijn Kerbof

lk ben Karlijn Kerbof, 20 jaar jong, danser en zit in het laatste jaar van de mbo-opleiding Artiest Dans van D’Drive. ik loop stage bij de danstalent klassen in Sneek en dans zelf bij Dance Explosion onder leiding van Raymond Guzman.
Tijdens de voorstelling zal ik een dans improvisatie laten zien. Ik ben verliefd geworden op hoe puur en oprecht dat is. Improviseren is ‘ja’ zeggen, zonder vooraf de uitkomst te weten; je geeft je over aan het moment. En om dat proces te delen met het publiek vind ik magisch.

Fotografie door ym_photographer_

Herman Kruize

Herman Kruize is verhalenverteller, theatermaker en acteur. Hij speelt voor particulieren, bedrijven en instellingen en op festivals. Met zijn theatervoorstellingen ‘Eilanden van Stilte’, ‘Tussenpersonen’, ‘Ondanks Niks en de multidisciplinaire voorstelling ‘Cerro Rico’ trekt Herman langs de Nederlandse theaters.

Hans Brans

Hans-Brans-2017

Hans Brans is schrijver, dramaturg en recensent.
Regelmatig verschijnen er toneelstukken van zijn hand. Nu de theaters weer open zijn, recenseert hij ook weer voorstellingen.

Het spelen met woorden en het componeren van teksten zitten in zijn haarvaten. Op het tuinfeest van de Markies zal hij een Ode aan de O brengen.

Voor meer informatie klik op de button hier beneden.

De gasten in 'De Bladmuis'
27 februari 2022

Thijs Meester

Thijs Meester is een Friese acteur, zanger, poppenspeler en presentator uit Leeuwaren die ook een gast is in onze voorstelling. Hij heeft zich sinds 2010 volledig op theater en muziek gericht en sindsdien heeft hij vele rollen vertolkt. Als poppenspeler in Kening Hert en Harry Hazze voor Omrop Fryslan, en in grotere producties als Tsjerkje op de Klieuw, It Kollumer oproer. In 2020 heeft hij een solovoorstelling gemaakt en binnenkort is hij te zien in maar liefst 4 verschillende rollen in Smokkelbern. Zie ook https://fy.wikipedia.org/wiki/Thijs_Meester

De Kompanen

De Kompanen is een samenwerking tussen Sake Hijlkema, muzikant, muziektherapeut en leraar, en Rudi Stuve, beeldend kunstenaar, theatermaker en grafisch vormgever. Deze schilderperformance bestaat uit ‘action painting’ en ‘instant composing’ waarin Sake een soundscape neerlegt waar Rudi al schilderend op reageert.

De schilderijen die zo ontstaan zijn vaak gerelateerd aan de omgeving, het tijdstip en de energie die er op dat moment ontstaat. De muziek wordt beïnvloed door de schilderijen en andersom.

Joris Collier en Gerdie de Jong

Kunstenaars Joris Collier en Gerdie de Jong werken vaak samen aan kunstprojecten. Joris collier kennen de meeste mensen van zijn performances, dikwijls met een “dierenthema”. Multidisciplinair kunstenaar Gerdie de Jong schildert, fotografeert en maakt video-animaties. Voor onze eerste voorstelling hebben ze een gezamenlijke act bedacht;
Een element van verrassing, een bedreigende sfeer en een harmonieus einde kenmerken deze performance van Joris Collier en Gerdie de Jong. De muzikale begeleiding van Huib Avelingh voegt de nodige spanning toe.

Vooraankondiging van 'De Tuintjes'

Recensie 'De Tuintjes' 27 februari 2022